Zupa krem z marchewki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1064
Zupa krem z marchewki
fot. Vegan Feast Catering (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g orzeszków pinii
  • 6 dużych marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka selera
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Orzeszki pinii wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć je z ognia. Marchew oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w słomkę. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zrumienionego boczku dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek z cebulą. Całość wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew. Wszystko zalać bulionem warzywnym, wsypać do tego suszony tymianek i gotować do miękkości marchewki. Kiedy marchew zmięknie, część marchewki wyciągnąć z rondla i pozostawić do dekoracji talerza, natomiast do reszty w rondlu wlać śmietanę, mleko, zmiksować mikserem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i szybko zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, przelać na talerz, udekorować pozostawioną marchewką, orzeszkami pinii i natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów