Blancmange

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 57
Blancmange
fot. SKopp (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g mleka skondensowanego słodkiego w puszcze
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Mleko skondensowane przelać do miski, wlać do niego wodę i dobrze wymieszać trzepaczką. Następnie odlać połowę tego płynu do kubka. Do pozostałej połowy w misce wsypać skrobię kukurydzianą, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać i przelać do rondla. Całość w rondlu doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym wlać do tego wymieszane wcześniej mleko z wodą z kubka. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia, przelać do plastikowych foremek i dobrze schłodzić. Po schłodzeniu wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż cała masa dobrze zastygnie.

0 komenatrzy