Raki w sosie szparagowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 84
Raki w sosie szparagowym
fot. Jacques Lameloise (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g raków mrożonych w zalewie winnej
  • 300 g zielonych szparagów
  • 3 małe pory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Mrożone raki wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wody i oczyścić z części niejadalnych. Mięso z raków odłożyć na bok. Por oraz szparagi umyć. Następnie szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi przełożyć do miksera, oprószyć je szczyptą mielonego czarnego pieprzu, wlać oliwę, dodać do tego obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Dwa pory wrzucić do kolejnego rondla z 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i dodać do zmiksowanych szparagów z czosnkiem na talerzu. Jeden por pokroić na małe kawałki i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu doprawić do smaku przyprawami i dodać do całości. Dodać do tego także mięso z raków i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy