Raki w sosie szparagowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 400 g raków mrożonych w zalewie winnej
  • 300 g zielonych szparagów
  • 3 małe pory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Mrożone raki wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wody i oczyścić z części niejadalnych. Mięso z raków odłożyć na bok. Por oraz szparagi umyć. Następnie szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi przełożyć do miksera, oprószyć je szczyptą mielonego czarnego pieprzu, wlać oliwę, dodać do tego obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Dwa pory wrzucić do kolejnego rondla z 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i dodać do zmiksowanych szparagów z czosnkiem na talerzu. Jeden por pokroić na małe kawałki i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu doprawić do smaku przyprawami i dodać do całości. Dodać do tego także mięso z raków i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy