Feteer meshaltet

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 300 g płynnego miodu wielokwiatowego
  • 250 g tłuczonych pistacji
  • Ciasto:
  • 400 g stopionego masła
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na równe części, wysmarować je dobrze roztopionym masłem i rozwałkować na plastry o grubość 2 mm. Po rozwałkowaniu plastry ciasta nałożyć jedno na drugie i przełożyć je na blachę do pieczenia wysmarowana roztopionym masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i blachy do pieczenia, pokroić na porcje, po czym polać płynnym miodem i posypać tłuczonymi pistacjami.

0 komentarzy