Frittelle

wd2005

Autor:

Przepisów: 3578

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka 2%
  • 60 ml rumu
  • 50 g rodzynek
  • 3,5 g suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Następnie jajka wbić do miski i rozmieszać je widelcem. Drożdże wsypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem pudrem i dobrze rozmieszać widelcem. Do rozmieszanych jajek wsypać mąkę, wlać roztarte drożdże, rum, wsypać skórkę pomarańczową i całość dobrze wymieszać na jednolite ciasto. Po wymieszaniu wszystko nakryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać małe kawałki i uformować z nich kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z każdej strony, Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy