Pasta con le sarde

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1342
Pasta con le sarde
fot. Adriao (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g makaronu Bucatini
  • 250 g filetów z sardynek z anchois w zalewie
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 natka kopru włoski
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać natkę kopru włoskiego, orzeszki pinii i rodzynki. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wymieszać z bułką tarta i sardynkami z anchois w zalewie. Następnie całość wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z pokrojoną w cienkie plastry zieloną cukinią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów