Pasta con le sarde

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Pasta con le sarde

    Dodane przez: wd2005

    Adriao (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki

  • 300 g makaronu Bucatini
  • 250 g filetów z sardynek z anchois w zalewie
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 natka kopru włoski
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól

Opis przygotowania

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać natkę kopru włoskiego, orzeszki pinii i rodzynki. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wymieszać z bułką tarta i sardynkami z anchois w zalewie. Następnie całość wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z pokrojoną w cienkie plastry zieloną cukinią.

0 komentarzy

Podobne przepisy