Parmigiana

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Parmigiana

    Dodane przez: wd2005

    Sugarfree (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki

  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 50 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duży bakłażan
  • pieprz czarny mielony
  • garść świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania

Bakłażany umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu czarnego i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na średnim ogniu. Po zrumienieniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżą bazylią.

0 komentarzy

Podobne przepisy