Pašticada

(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 36
Pašticada
Popo le Chien (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wołowej bez kości
  • 500 ml czerwonego półsłodkiego wina Marsala
  • 300 g makaronu włoskiego Garofalo
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 suszone figi
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka sony z cytryny
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew z pietruszką obrać ze skóry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki. Mięso wołowe podzielić na porcje, ponacinać nożem na całej powierzchni, nadziać je pokrojoną na kawałki marchewką, goździkami, czosnkiem i przełożyć do brytfanki. Do kubka wlać sok z cytryny, ocet winny, wsypać do tego suszony rozmaryn, dobrze wymieszać i natrzeć tym nadziane wcześniej mięso. Następnie dodać do tego pokrojoną na kawałki pietruszkę, pozostałą marchew, obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebule oraz figi. Całość zalać winem, po czym dodać do tego liści laurowe, ziele angielskie i pozostawić pod przykryciem na 6 godzin.

Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty i obsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie dodać do niego wszystkie warzywa z marynaty, figi i całość zalać ponownie marynatą. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. W czasie duszenia makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz a następnie wyłożyć na niego duszone mięso wraz cała zawartością .

0 komenatrzy