Hareesa

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Hareesa

    Dodane przez: wd2005

    Miansari66 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki

  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 1 zielona papryczka do dekoracji
  • 1 plaster żółtego sera gouda do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 0,5 szklanki kleistego ryżu

Opis przygotowania

Pszenicę, soczewicę oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą i przesypać razem do jednego rondla. Zalać je bulionem drobiowym i moczyć przez 1,5 godziny. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielony kminek i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, kurkumą i smażyć do jego miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni, pozbawić kości i dodać do bulionu z soczewicą, ryżem oraz pszenicą. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Potem masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone drobno papryczki chili zieloną i czerwona. Papryczki smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy w rondlu. Wszystko gotować jeszcze przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną cytryną, serem żółtym i zieloną papryczką chili.

0 komentarzy