Faloodeh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 841
Faloodeh
fot. Rka11111 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 ml wrzącej wody
  • 100 g makaronu ryżowego cienkie nitki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • Syrop:
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: do rondla wlać 1 szklankę wody, wsypać do niej 1 szklankę cukru, wlać wodę różaną, wymieszać tak, aby cukier się rozpuścili i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Następnie makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go wrzącą wodą ze szczyptą soli, postawić na średnim ogniu i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do plastikowego pudełka, aby dobrze ostygł. Następnie makaron w pudełku zalać przestudzony wcześniej przygotowanym syropem, po czym całość wstawić do zamrażalnika i zamrozić. Po zamrożeniu wyciągnąć, przełożyć do szklanego naczynia, polać sokiem z limonki i udekorować listkami świeżej mięty oraz pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)