Bambalouni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 135
Bambalouni
fot. Studio_OMG / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 30 g cukru waniliowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże przełożyć do kubka, zalać je 3 łyżkami letniej wody, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć. Kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać ją z mąką i szczyptą soli. Do tego miękkie masło, 100 g cukru oraz 15 g cukru waniliowego. Następnie wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajka, wlać pozostałą letnią wodę i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki, uformować z nich małe kulki ręcznie, spłaszczyć je i zrobić otwory palcem. Całość przełożyć na stolnicę i pozostawić do wyrośnięcia przez 1 godzinę

Następnie ciasto włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Dopóki ciasto jest jeszcze gorące, posypać je 100 g cukru wymieszanym z 15 g cukru waniliowego i podawać do spożycia.

0 komenatrzy