Intxaursaltsa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 873
Intxaursaltsa
fot. Valdavia (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 l mleka 3,2 %
  • 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich do dekoracji
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać mielone orzechy, cynamon, cukier i zagotować na średnim ogniu. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać stopniowo do zagotowanych składników w rondlu. Całość dobrze wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotowy deser udekorować łuskanymi orzechami włoskimi.

Komentarze (0)