Kurczak pieczony z mandarynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2187
Kurczak pieczony z mandarynkami
fot. Michael Stern (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg mandarynek
  • 1 szklanka soku z mandarynek
  • 1 kurczak (do 1,3 kg)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • dowolne zioła do dekoracji

Opis przygotowania:

Mandarynki umyć, osączyć z wody i obrać ze skóry. Oliwę z oliwek zmieszać z szczyptą soli, pieprzu i suszonym tymiankiem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmieszanej oliwy. Całość zalać sokiem z mandarynek, dobrze wymieszać i wysmarować tym całego kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Po wysmarowaniu mięso wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i nadziać je obranymi wcześniej całymi mandarynkami i świeżymi gałązkami rozmarynu. Nadzianego kurczaka przełożyć do brytfanki, zalać go pozostałą marynatą z wysmarowania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Mięso piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować ziołami oraz mandarynkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów