Gibanica

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 350 g ciasto filo
  • 250 g sera feta
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g czerwonej papryki w zalewie
  • 5 jaj
  • 2 łyżki masła
  • sól

Opis przygotowania

Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Ciasto filo rozłożyć na stolnicy. Następnie do miski włożyć pokruszony na drobne kawałki ser feta, wbić do niego jajka, wlać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu całość nałożyć na rozłożone wcześniej ciasto, nakryć górę ciastem i dobrze zlepić. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowana masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i wyłożyć na talerz. Gotowe do spożycia posypać pokrojoną, czerwoną papryką.

0 komentarzy