Kurczak pizzaiola

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Kurczak pizzaiola

    Dodane przez: wd2005

    blynneda (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 400 ml pomidorów z puszki bez skórek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Wsypać do tego oregano i bazylię. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego udka z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i lekko przyrumienić. Całość zalać winem wytrawnym i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego pomidory z puszki, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy