Bsisa

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 kg przesuszonej pszenicy
  • 3 łyżeczki mielonego anyżu
  • 3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 3 łyżeczki zmielonego majeranku
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg dobrze wysuszonej ciecierzycy
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania

Pszenicę i ciecierzycę rozsypać na blachę do pieczenia, wstawić razem do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C i piec na złocisty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i utłuc w moździerzu na jednolitą mąkę. Suszone daktyle sparzyć wrzącą woda na sicie i dobrze zmiksować mikserem. Następnie do roztartej pszenicy z ciecierzycą wlać letnią wodę, wsypać cukier, mielone nasiona kolendry, anyż, majeranek i zmiksowane daktyle. Całość dobrze wymieszać, po czym wlać do tego oliwę z oliwek i ponownie wymieszać. Oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do miski i podawać do spożycia.

0 komentarzy