Bulbik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 856
Bulbik
fot. Off-shell (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g stopionego masła
  • 20 g aktywnych drożdży
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Glazura:
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżeczki maku
  • 1 łyżeczka sezamu

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do kubka, zalać je szklanką letniego mleka, zasypać łyżeczką cukru i dobrze rozetrzeć. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego roztarte drożdże, roztopione masło, pozostałe mleko i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić na równe części, po czym zawinąć każdą z nich w rulon i dobrze zlepić, aby powstały okręgi i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować glazurę: białka jaj dobrze rozmieszać widelcem i wysmarować nimi ułożone wcześniej ciasto. Następnie posypać sezamem oraz makiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C.

Całość piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (1)