Orez Shu'it

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Orez Shu'it

    Dodane przez: wd2005

    abejschwartz (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 250 g ryżu
  • 250 g białej fasoli
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 600 ml lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej fasolę i przecier pomidorowy. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki oraz mieloną, czerwoną papryka chili.

0 komentarzy