Ziva

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 927
Ziva
fot. Peteravivangel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 350 g sera feta
  • 250 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 liścia sałaty lodowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 białko jajka

Opis przygotowania:

Ser feta pokruszyć na małe kawałki do miski. Sałatę lodową umyć, osączyć z wody i drobno pokroić do miski z serem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do sera z sałatą. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić je w cienkie plastry, dodać do całości i dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i nałożyć na nie wymieszane składniki z miski. Wszystko zwinąć w jeden rulon, po czym uformować z niego "podkowę" i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wysmarować białkiem jajka, posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i podawać z przecierem pomidorowym.

Komentarze (0)