Ziva

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Ziva

    Dodane przez: wd2005

    Peteravivangel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 350 g sera feta
  • 250 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 liścia sałaty lodowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 białko jajka

Opis przygotowania

Ser feta pokruszyć na małe kawałki do miski. Sałatę lodową umyć, osączyć z wody i drobno pokroić do miski z serem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do sera z sałatą. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić je w cienkie plastry, dodać do całości i dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i nałożyć na nie wymieszane składniki z miski. Wszystko zwinąć w jeden rulon, po czym uformować z niego "podkowę" i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wysmarować białkiem jajka, posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i podawać z przecierem pomidorowym.

0 komentarzy