Jerusalem mixed grill

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Jerusalem mixed grill

    Dodane przez: wd2005

    Peterjerusalem (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 300 g serc z kurczaków
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki tłuczonych nasion ziela angielskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Serca drobiowe pozbawić kanalików nerwowych. Wątróbkę drobiową pokroić na kawałki. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone piersi z kurczaka. Piersi smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich pokrojoną wcześniej cebulę, oczyszczone serca i wątróbkę drobiową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym cynamonem, gałką muszkatołową, kurkumą i zielem angielskim. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy