Nurungji

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Nurungji

    Dodane przez: wd2005

    AilinParsa (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki

  • 250 g ryżu krótkoziarnistego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie rozgrzać olej sezamowy na patelni i dodać do niego odparowany wcześniej ryż. Dobrze ucisnąć go łyżką, aby utworzył placek o grubości 5 mm i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ryż ściągnąć z patelni, wyłożyć go na talerz i posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy