Samoon (pieczywo)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 784
Samoon (pieczywo)
fot. Muhib mansour (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Glazura:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je 0,5 szklanki letniej wody, wsypać do tego cukier, po czym dobrze rozetrzeć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, sól, otręby pszenne i dobrze wymieszać. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, pozostałą wodę, olej i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić na równe części, rozgnieść je ręką i uformować w kształcie ryby. Całość pozostawić na 10 minut. Następnie uformowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować glazurę: jajko wbić do kubka, wlać do niego wodę i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów