Lablabi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1810
Lablabi
fot. Habib M’henni (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 g suszonej cieciorki
  • 250 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 4 marynowane czerwone papryczki
  • 4 zielone marynowane papryczki
  • 2 jajka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki przyprawy harissa
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól

Opis przygotowania:

Suszoną cieciorkę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, a następnie przelać wraz z bulionem do miski. Dodać do tego czerwone i zielone papryczki z marynaty. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do potrawy w misce. Tuńczyka osączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko posypać przyprawą harissa, mielonym kminkiem i skropić sokiem z cytryny

Komentarze (0)