Lablabi

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 400 g suszonej cieciorki
  • 250 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 4 marynowane czerwone papryczki
  • 4 zielone marynowane papryczki
  • 2 jajka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki przyprawy harissa
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól

Opis przygotowania

Suszoną cieciorkę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, a następnie przelać wraz z bulionem do miski. Dodać do tego czerwone i zielone papryczki z marynaty. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do potrawy w misce. Tuńczyka osączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko posypać przyprawą harissa, mielonym kminkiem i skropić sokiem z cytryny

0 komentarzy