Polenta z boczkiem i śmietaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 300 g śmietany kremówki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej grubo mielonej
  • 0,5 szklanki tartego sera Parmigiano-Reggiano

Opis przygotowania

Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie do rondla wlać wodę, wsypać sól i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą i mieszać przez cały czas drewnianą łyżką do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy wsypać do tego tarty ser Parmigiano-Reggiano, dodać masło klarowane, po czym wszystko dobrze wymieszać i gotować do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Wówczas ściągnąć to z ognia i wyłożyć na talerz. Pokrojony wcześniej boczek zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posypać nim potrawę. Gotowe danie wyłożyć śmietaną kremówka i podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy