Polenta z boczkiem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1214
Polenta z boczkiem i śmietaną
fot. Ivana Sokolović (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g śmietany kremówki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej grubo mielonej
  • 0,5 szklanki tartego sera Parmigiano-Reggiano

Opis przygotowania:

Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie do rondla wlać wodę, wsypać sól i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą i mieszać przez cały czas drewnianą łyżką do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy wsypać do tego tarty ser Parmigiano-Reggiano, dodać masło klarowane, po czym wszystko dobrze wymieszać i gotować do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Wówczas ściągnąć to z ognia i wyłożyć na talerz. Pokrojony wcześniej boczek zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posypać nim potrawę. Gotowe danie wyłożyć śmietaną kremówka i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów