Gheimeh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 907
Gheimeh
fot. Diako1971 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 500 g jagnięciny bez kości
  • 250 g frytek
  • 200 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 200 g suszonego groch
  • 2 cebule
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Groch przesypać do rondla, zalać go 1 l wody i moczyć przez 3 godziny. Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszoną kurkumą i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Wlać do tego namoczony groch, dodać pokrojone bakłażany, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, wsypać suszony szafran, paprykę chili, wlać sok z limonki, dobrze wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Frytki wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju w rondlu i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu frytki wyciągnąć łyżką cedzakową i dodać do potrawy.

Komentarze (0)