Mahalabia (deser)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1203
Mahalabia (deser)
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 2 pomarańcze do dekoracji
  • płatki róży do dekoracji
  • Deser:
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 krople ekstraktu z kardamonu
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej białej
  • 0,5 szklanki cukru
  • Syrop:
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 laski wanilii
  • Posypka:
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji

Opis przygotowania:

Pomarańcze oraz płatki róży umyć i osączyć z wody.

Przygotować syrop: cukier wsypać do rondla, zalać go wodą, po czym dodać do tego połowę laski wanilii, dobrze wymieszać i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić.

Przygotować deser: mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt z kardamonu, wsypać cukier i mąkę kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać, aby nie było grudek, potem postawić na średnim ogniu i gotować do chwili, aż utworzy się z tego masa o konsystencji gęstej śmietany. Po jej utworzeniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Tłuczone pistacje namoczyć sporządzonym wcześniej syropem i wyłożyć je na deser w misce. Wszystko udekorować płatkami róży i pomarańczami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów