Kuru Köfte

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1106
Kuru Köfte
fot. LWYang / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółte papryki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pokrojonego zielonego koperku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Paprykę chili umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, mielony kminek, suszony tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Następnie wbić do tego jajka, wsypać zielony koperek, natkę zielonej pietruszki i całość dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego podłużne kotlety i obtoczyć je mąką. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wlać do niego oliwę z oliwek i jak się dobrze rozgrzeje włożyć do tego przygotowane wcześniej kotlety. Kotlety smażyć na rumiany kolor z obu stron, na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do papryki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów