Avgolemono - grecka zupa jajeczno-cytrynowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 920
Avgolemono - grecka zupa jajeczno-cytrynowa
fot. robin.norwood (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 plastry z cytryny
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 marchew
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wrzucić ją do rondla. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla z pokrojoną wcześniej marchewką, zalać lekko osolonym bulionem drobiowym i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, jajka wbić do kubka, wlać do nich sok z cytryny i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać to do gotowanej zupy i dobrze wymieszać. Następnie wsypać do tego suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanym oleju na patelni, po czym ściągnąć go z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i plastrem cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów