Tuńczyk z ryżem i sosem sojowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Tuńczyk z ryżem i sosem sojowym

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

Składniki

  • 400 g wędzonego tuńczyka
  • 400 g ryżu do sushi
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Wędzonego tuńczyka rozdrobnić i przełożyć go do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do tuńczyka w misce. Dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, z czego połowę ryżu wymieszać z rozdrobnionym wcześniej wędzonym tuńczykiem, cebulą i wyłożyć na talerz. Natomiast z drugiej połowy ugotowanego ryżu uformować małe kwadraty, nabić je na patyczki szaszłykowe i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do całości na talerzu. Wszystko podawać z sosem sojowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy