Panna cotta z gruszką w winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 871
Panna cotta z gruszką w winie
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml czerwonego, słodkiego wina
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 100 g cukru
  • 2 gruszki (Konferencja)
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki cieplej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla. Następnie pokrojone gruszki zalać winem czerwonym i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Żelatynę spożywczą rozpuścić w ciepłej wodzie,mleko zagotować w rondlu z cukrem, a po zagotowaniu ściągnąć je z ognia i wymieszać z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Do drugiego rondla wlać śmietanę kremówkę, wsypać cukier waniliowy, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wrzącą śmietanę ściągnąć z ognia i przelać ją do mleka z żelatyną. Wszystko dobrze wymieszać, przelać do szklanych miseczek, dobrze przestudzić i wstawić do lodówki, aby stężało. Kiedy to nastąpi, miseczki z zawartością wyciągnąć z lodówki i zalać zimnym czerwonym winem z gruszką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów