Shish taouk (szaszłyki z kurczaka)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2252
Shish taouk (szaszłyki z kurczaka)
fot. Basel15 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ostu winnego
  • 2 zielone słodkie papryki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej. czerwonej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić ją nasion, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Piersi z kurczaka pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę do miski. Następnie do przepuszczonego czosnku dodać jogurt, wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, ocet winny, wsypać mieloną paprykę, pieprz i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej mięso i marynować przez 2 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty i ponabijać na patyczki szaszłykowe. Dodać do tego pokrojoną, zielona paprykę, cebulę i wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować z każdej strony do miękkości, a gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na tacę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów