Pasta z ciecierzycy i jajek

wd2005

Autor:

Przepisów: 3474

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Pasta z ciecierzycy i jajek

    Dodane przez: wd2005

    Miansari66 (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki

  • 600 g ciecierzycy
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz ziołowy mielony

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać ze skorupek. Następnie jajka i ugotowaną ciecierzycę przełożyć razem do miksera, dodać do tego obrany ze skory czosnek i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i razem z pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki dodać do potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, jeśli trzeba, pieprzem ziołowym, dobrze wymieszać i podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy