Chleb markouk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 864
Chleb markouk
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g oliwek zielonych oliwek w zalewie
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą woda, zasypać cukrem, rozetrzeć na jednolita masę i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki przelać roztarte wcześniej drożdże i z całości zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek i jeszcze raz dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie przełożyć je na dobrze rozgrzaną, półkolistą blachę do pieczenia. Całość piec z obu stron na rumiany kolor. A gotowe ściągnąć z blachy i podawać z osączonymi zielonymi oliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów