Zupa z zielonej soczewicy z kaszanką

wd2005

Autor:

Przepisów: 3473

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 200 g grubej kaszanki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 l wody
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu wrzucić do niej kostkę bulionową i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Następnie wrzucić do tego pokrojoną wcześniej marchew i ziemniaki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Kaszankę pokroić w plastry i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć ją z patelni i dodać do zupy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy