Kibbeh nayyeh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 718
Kibbeh nayyeh
fot. 122589423KM (Wikimedia Commons) / public domain

Składniki:

  • 350 g polędwicy wołowej
  • 250 g drobnej kaszy jęczmiennej
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 chlebek pita
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz miętę opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Polędwicę wołową przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie kaszę jęczmienna opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dobrze przestudzić. Przestudzoną kaszę wymieszać z mieloną polędwicą, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko polać z oliwek, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować miętą. Orzeszki pinii przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na małym ogniu. Po przyrumienieniu, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Gotowe danie podawać z chlebkiem pita.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów