Kibbeh nayyeh

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Kibbeh nayyeh

    Dodane przez: wd2005

    122589423KM (Wikimedia Commons) / public domain

Składniki

  • 350 g polędwicy wołowej
  • 250 g drobnej kaszy jęczmiennej
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 chlebek pita
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki oraz miętę opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Polędwicę wołową przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie kaszę jęczmienna opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dobrze przestudzić. Przestudzoną kaszę wymieszać z mieloną polędwicą, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko polać z oliwek, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować miętą. Orzeszki pinii przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na małym ogniu. Po przyrumienieniu, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Gotowe danie podawać z chlebkiem pita.

0 komentarzy

Podobne przepisy