Ka'ak

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 88

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 120 ml letniego mleka 2%
  • 100 g mielonych daktyli
  • 100 g tłuczonych pistacji
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
  • Glazura:
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Do miski wsypać mąkę i wymieszać ją z cukrem, anyżem i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do tego jajko, wlać letnie mleko, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Wymieszać je z mielonymi daktylami i pistacjami. Całość zawinąć w jeden, długi rulon o grubości około 3 cm i uformować z niego okręgi, które następnie należy połączyć ze sobą. Wszystko obsypać sezamem i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przygotować glazurę: mleko przelać do kubka, wsypać do niego cukier puder, dokładnie wymieszać, po czym rozsmarować pędzelkiem po gorącym jeszcze cieście i wszystko pozostawić do ostygnięcia.

0 komenatrzy