Gołąbki w sosie miętowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 129
Gołąbki w sosie miętowym
fot. Jason Lam (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 12 dużych liści z winogrona
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • Farsz:
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • Sos:
  • 60 ml octu winnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 pęczek mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Liście winogrona pozbawić ogonków, sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować farsz: kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i dodać do odparowanej kaszy. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do kaszy z natką. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać, przełożyć na liście winogrona i zawinąć w rulony. Zawinięte przełożyć do rondla, zalać do połowy lekko osoloną wodą i od chwili zagotowania wody w rondlu, gotować jeszcze przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć z rondla i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: miętę umyć, osączyć z wody, drobno posiekać do miski i posypać ją szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Następnie zagotować wodę w rondlu i zalać nią miętę w misce. Całość dobrze wymieszać, aby mięta się zaparzyła, po czym stopniowo wlać do tego ocet winny, cały czas dobrze mieszając. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, po czym zmiksować mikserem i polać tym potrawę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy