Rolada figowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 688

Składniki:

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Wypełnienie:
  • 250 g suszonych fig bez pestek
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło, żółtka jaj, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm.

Przygotować wypełnienie: figi drobno posiekać do miski. Wsypać do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, wlać sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Całość przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto. Następnie wszystko zrolować, po czym przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Wszystko piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów