Fatteh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1350
Fatteh
fot. Eaeeae (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 300 g ciecierzycy w zalewie
  • 350 g jagnięciny bez kości
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki orzeszków pinii
  • 2 chlebki pita
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • szczypta mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do miski z ciecierzycą. Dodać do tego pastę tahini, jogurt grecki i dobrze wymieszać. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę jagnięcinę. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni i dodać do całości w misce. Wszystko posypać orzeszkami pinii i mieloną papryką chili, skropić sokiem cytrynowym i podawać do spożycia z chlebkiem pita.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów