Cukinia smażona w panierce z sosem czosnkowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3435

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 2 małe, zielone cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka panierki Panko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Sos:
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej, ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w słomkę. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je ze szczyptą soli widelcem. Na drugi talerz przesypać panierkę, potem pokrojoną wcześniej cukinię namoczyć w roztrzepanych jajkach z solą, a następnie posypać ja panierką. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skory i przepuścić przez praskę do miski. Do czosnku dodać jogurt, wsypać mieloną ostra paprykę chili, szczyptę soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu dodać do smażonej cukinii na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy