Cukinia smażona w panierce z sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3227
Cukinia smażona w panierce z sosem czosnkowym
fot. PersonalCreations.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 małe, zielone cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka panierki Panko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Sos:
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej, ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w słomkę. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je ze szczyptą soli widelcem. Na drugi talerz przesypać panierkę, potem pokrojoną wcześniej cukinię namoczyć w roztrzepanych jajkach z solą, a następnie posypać ja panierką. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skory i przepuścić przez praskę do miski. Do czosnku dodać jogurt, wsypać mieloną ostra paprykę chili, szczyptę soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu dodać do smażonej cukinii na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów