Draniki

wd2005

Autor:

Przepisów: 3435

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Draniki

    Dodane przez: wd2005

    Nordgren / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Ziemniaki, natkę zielonej pietruszki oraz pomidorki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do starych ziemniaków z cebulą wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Następnie dodać do tego pokrojony w cienką słomkę wędzony boczek. Całość wymieszać i łyżką przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z kwaśną śmietaną, pomidorkami koktajlowymi i przystrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy