Bakłażan grillowany ze śmietaną i boczkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Bakłażan grillowany ze śmietaną i boczkiem

    Dodane przez: wd2005

    adactio / CC-BY 2.0

Składniki

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 bakłażany
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana przekroić na połowy, przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości. Po upieczeniu ściągnąć z grilla i miąższ wyskrobać łyżeczką do miski. Do miąższu z bakłażana wsypać pieprz ziołowy, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć z patelni i wymieszać z miąższem z bakłażana. Całość przełożyć na talerz, polać śmietaną kremówką i posypać natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy