Bakłażan grillowany ze śmietaną i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 919
Bakłażan grillowany ze śmietaną i boczkiem
fot. adactio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 bakłażany
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana przekroić na połowy, przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości. Po upieczeniu ściągnąć z grilla i miąższ wyskrobać łyżeczką do miski. Do miąższu z bakłażana wsypać pieprz ziołowy, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć z patelni i wymieszać z miąższem z bakłażana. Całość przełożyć na talerz, polać śmietaną kremówką i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów