Ziemniaki zapiekane z jajkami, boczkiem i kurczakiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3474

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g surowego boczku w plastrach
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, przełożyć w mundurkach do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone ziemniaki. Doprawić je do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wbić do tego jajka i smażyć do czasu, aż się zetną. Wówczas całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, mielonym pieprzem, zawinąć w plastry surowego boczku i spiąć małymi wykałaczkami. Potem rozgrzać pozostały olej na patelni i smażyć na nim zawinięte wcześniej mięso do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z patelni i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy