Ziemniaki pieczone z boczkiem i cebulą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki umyć, osuszyć, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy, wydrążyć z nich środki i oprószyć szczyptą soli. Następnie boczek pokroić w cienkie plastry i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Potem wlać do niego olej, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć ją mielonym pieprzem i smażyć razem z boczkiem do chwili, aż cebula się zeszli. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych wcześniej ziemniaków. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy