Zapiekanka z tamali

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 826
Zapiekanka z tamali
fot. dirtsailor2003 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g szynki parmeńskiej
  • 20 suchych liści kukurydzianych
  • 2 pomidory
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • Ciasto:
  • 4 szklanki białej mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cieplej wody
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

Opis przygotowania:

Liście kukurydziane sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, po czym dodać do niej masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na równe części i rozwałkować je na grubość 3 mm.

Przygotować wypełnienie: piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę oraz cebulę. Oba składniki oprószyć mielonym kminkiem, nasionami kolendry i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojone mięso z kurczaka. Całość dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć to na rozwałkowane ciasto.

Ciasto z zawartością zawinąć w rulony, a potem w sparzone liście kukurydzy. Następnie wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody, gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie zawinięte ciasto ściągnąć z sita i przełożyć do brytfanki. Na to położyć pokrojoną w cienkie plastry cukinię, pomidory i pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską. Wszystko zalać bulionem warzywnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15-20 minut. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów