Tarta z mango i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 917

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Wypełnienie:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 owoce mango
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 gałązka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Mango umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestek, a miąższ pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy wysmarowanej masłem.

Przygotować wypełnienie: 2 pokrojone wcześniej owoce mango nałożyć na ciasto w formie do pieczenia i posypać je cukrem waniliowym. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać pokrojone w drobną kostkę 1 mango. Ubitą pianę z mango dobrze wymieszać i wyłożyć to na upieczone wcześniej ciasto z plastrami mango.

Na górę znowu położyć 2 owoce pokrojonego w plastry mango i wszystko udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów