Mfarakeh

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Mfarakeh

    Dodane przez: wd2005

    Sarah Canbel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym. Do zeszklonej cebuli wyspać mielony kminek, mielone nasiona kolendry i dodać pokrojone ziemniaki. Wszystko wymieszać, po czym zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, mielonego pieprzu i przelać do ziemniaków. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jajka się zetną, Gotową potrawę ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy