Łosoś z brązowym ryżem, warzywami i tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1120
Łosoś z brązowym ryżem, warzywami i tofu
fot. Aaron Gustafson / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia
  • 250 g brązowego ryżu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g jedwabistego tofu
  • 100 g zielonego groszku w łupinie
  • 4 łyżki masła
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • Do sosu:
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki umyć. Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 450 ml lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Szpinak sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dodać do ryżu na talerzu. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać filety z łososia oraz pokrojone w dużą kostkę tofu. Oba te składniki doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i dodać do ryżu ze szpinakiem. Następnie dodać do tego groszek zielony w łupinie, kiełki rzodkiewki, a całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów