Ryż z warzywami i mięsem w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 912

Składniki:

  • 200 g kleistego ryżu
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa Maggi
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 1 białko jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka pokroić na male kawałki.

Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać paprykę, część pokrojonej drobno fasolki szparagowej i pokrojone wcześniej mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka, Maggi i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, wlać do niej roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm i nałożyć na żaroodporne naczynie, dobrze zlepić, aby zakrywało jego zawartość. Całość posmarować białkiem jajka, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do fasolki na talerzu

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów