Omlet z ostrygami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1231
Omlet z ostrygami
fot. jonolist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonych ostryg
  • 200 ml ostrego sosu chili
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście bananowca
  • 5 jaj
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz liście bananowca umyć i osączyć z wody. Liście bananowca wyłożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli i usunąć części niejadalne. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki ostrygi. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem z mlekiem, szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu i przelać je do smażonych ostryg. Całość dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na liście bananowca na talerzu. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia razem z sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów